A je to!

11.05.2007 Celý región

Po prvé, všetko z nasledujúcich riadkov sa stalo, po druhé, v Prešove, po tretie, je to smutné, po štvrté, treba s tým žiť. Takže poďme k veci. Presnejšie k viacerým záležitostiam.
Máte kávovar. Chudák doslúžil v kancelárii, ale možno by sa dal opraviť. Nájdete firmu a len sa pozitívne čudujete ako elegantne sa správa. Najprv vám hneď z nej zavolajú, že stroj sa opraviť dá, potom neskôr vám dajú na vedomie, že už je to hotové, koľko stálo a príďte si po \"zákazku\".
Máte fax. Chudák doslúžil v kancelárii, ale možno by sa dal opraviť. Nájdete firmu a ... A tu celá zhoda okolností končí. Pri preberaní vám tiež ešte sľubujú, že zavolajú koľko oprava bude stať a ako dlho potrvá. Dni sa vlečú, vy fax v kancelárii potrebujete, ale ste trpezlivý, pretože viete... Nakoniec už nevydržíte a sám po dvoch týždňoch zavoláte do opravovne, že čo je s tým geniálnym strojom. Výhovorky sú smiešne, ale vy viete svoje... Len si poviete, už nikdy viac do tejto firmy moja noha nevkročí. Veď fax môžete kúpiť napr. v Európskej únii.
Máte tetu. Keďže je to živé a dobré stvorenie, nemôžete o nej hovoriť ako o kávovare či faxe, ale problém je ten istý. Potrebuje \"opravu\". V nemocnici. Dni jej hospitalizácie sa vlečú a vy s hrôzou zisťujete, že teta nevyzdravela, ale dostáva sa na samý kraj tohto sveta. Kto to všetko zavinil, kde sa stala chyba, kto pre koho je problém? Chudera teta prežila, ale liečiť sa z toho bude možno rok. Ale kde? A v rukách akej zdravotníckej starostlivosti?
Chýba vám v predošlých riadkoch konkrétnosť? Bodaj by nie, ale môže byť človek taký otvorený, veď i fax vám zas bude treba a aj do nemocnice sa možno bude musieť vrátiť i teta, i možno ujo, i možno brat, sestra, mama, dedo?! Nie, len nič konkrétne...
Ubližujete však ostatným, tým, ktorí vedia ináč, teda lepšie, opravovať i fax i ľudské zdravie. Lebo najhoršie je hádzať všetkých do jedného vreca. A život taký nie je, nebol a ani nebude. Preto je zaujímavý.
A už sme pri jadre veci. Na samom konci. Lebo o tom sa tu ešte nepísalo. O tom, že akí novinári sú zbojníci. A všetci do jedného. Lebo škodia, píšu o veľkej vláde i malej vláde len to najhoršie, na imperátoroch ďalekých i blízkych nenájdu nič pekné. Všetci \"dobrevidiaci\" vedia, že to nie je pravda, navyše oni chcú čítať i vidieť realitu \"takú, aká je\", ale veľmi vysokí a aj veľmi nízki vládni nie. Majú svoju pravdu, lebo majú moc. Na pár rokov. A z tých rokov sú dočasné desaťročia. Časy mlčiacich väčšín. Pri takých skupinách však konkrétni nemôžete byť, \"bo śe ňeda\"...

(jj)
 

Vyberte región